preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Pisanica

 > Naslovnica
Vijesti

Tradicijski obrok u školskoj kuhinji

Autor: Ivan Piria, 3. 12. 2014.

U mjesecu studenom na školski meni uveden je tradicijski obrok – tijesto s makom kako bismo poboljšali prehrambene  navike, a ujedno  i podsjetili učenike naše škole na hranu koji su jeli stanovnici naših krajeva prije mnogo godina. Mak je donacija Nevenke Poljan iz Ribnjačke te joj se ovim putem zahvaljujemo na doniranoj namirnici. Mak (Papaver somniferum; narodni nazivi opijumski Mak, vrtni mak, Pitomi mak) je jednogodišnja biljka iz porodice makova (Papaveraceae). Biljka naraste do 1.5 metara visine, stabljika je uspravna i zeljasta, plavkasto zelene boje. Donji listovi imaju peteljku, gornji ne. Cvijet je crvene boje, ima četiri latice (mogu biti i bijele) a razvija se na vrhu biljke. Plod mu je tobolac ukojem se nalazi sitno sjeme. Biljka ne podnosi temperature niže od -7 °C., kada počinje ugibatiMak je napoznatiji po svom alkaloidumorfiju, koji se koristi u medicinske svrhe, dok se sjeme koristi za prehranu, i u industriji, proizvodnja codeina, Morfija i Opijuma. (izvor hr.wikipedia)Ulje maka dobiva se hladnim prešanjem sirovog sjemena i ono je jestivo kao i svako drugo sjemensko ulje. Najraniji zapisi o upotrebi maka potječu iz Mezopotamije, gdje se koristio u medicinske svrhe, ali je bio poznat i kao "hul gil" tj. biljka veselja. Atletičari stare Grčke prije natjecanja pili su napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu.Energetski sadržaj 100 g sjemenki maka iznosi 533 kcal / 2231 kJ. Od toga je 45% masti, 24% ugljikohidrata i 18% proteina. Od vitamina izvrstan je izvor tiamina (0,85 mg što čini 56% RDA), piridoksina (0,4 mg što čini 22% RDA), a dobar je izvor folne kiseline (35 µg što čini 17% RDA), riboflavina (0,2 mg što čini 12% RDA) i vitamina E (1,1mg što čini 11% RDA).Od minerala mak je izvrstan izvor mangana (6,8 mg što čini 270% RDA), bakra (1,6 mg što čini 180% RDA), kalcija (1448 mg što čini 145% RDA), fosfora (849 mg što čini 106% RDA), magnezija (331 mg što čini 95% RDA), željeza (9,4 mg što čini 94% RDA) i cinka (10,2 mg što čini 68% RDA). Sjemenke maka u 100 g sadrže 10 g dijetalnih vlakana, 30,8 g nezasićenih masnih kiselina, od toga 30,5 g linolne kiseline, a također sadrže 89 mg fitosterola.(izvor www.coolinarika.com).

Članak napisala:  Ivana Gregorić








EU PROJEKTI

 

 

 

 
PROJEKT DRVOKOD

DRVOKOD-PISANICA

DRVOKOD PORTAL

 
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 
Tražilica
 
DOKUMENTI ŠKOLE

 

 

 

 
KORISNI LINKOVI

 

 

 

 
ŠKOLSKI UDŽBENICI

 

 

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 10. 2016.

Ukupno: 113374
Ovaj mjesec: 642
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Pisanica / Hrvatskih mučenika 3, HR-43270 Velika Pisanica / www.os-velika-pisanica.skole.hr / ured@os-velika-pisanica.skole.hr
preskoči na navigaciju